
Sürücülerin otoparklarda aracıyla otoparktan içeri girmesi, park yeri bulması, kolay park edebilmesi yaya yürüme yollarından geçerek gitmek istediği yere kolayca gidebilmesi ancak iyi tasarlanmış mimari projesi üretilerek imal edilmiş otoparklarda mümkündür. Yatay düşey işaretlemeler, aydınlatmalar giriş çıkış noktaları ve sayısı ancak çoklu disiplin çalışma yapan uzman mimar ve ulaşım mühendisleri ile mümkün olmaktadır. Otopark tasarımı hafife alınmayacak bir konudur. Yeşil otopark olarak tanımlanan kendi enerjisini üreten çevreci otoparklar da otopark yönetmeliği kapsamında şarz istasyonu dahil tercih edilmede öncelikli olmalıdır.
Otopark tasarım ve projelerinde giriş ve çıkış rampaları da oldukça önemlidir. Bu gibi projelerde rampaların eğimleri %20’ eğimi geçmemelidir. En ideal rampa eğimi ise %10 civarı olmasıdır. Rampa genişlikleri ise tek yönlü otopark rampalarında 330 cm. ve her iki yanında 20 cm. bordür, toplam 370 cm. idealdir. Ancak alanın kısıtlı olduğu durumlarda 330 cm. lik genişlik 250 cm. ‘e kadar düşürülebilir.
Kapalı veya açık otoparklarda her bir araç için genellikle kullanılan park yeri ebatı 250 cm. x 500 cm. dir. Engelli otopark ölçülerinde ise bu ebatlar 350 cm. x 500 cm. olmaktadır.
Kapalı otoparklar genelde alışveriş merkezleri, tiyatro salonları, sinema salonları, spor kompleksleri veya toplu konut binaları gibi yapıların bodrum katlarında tasarlanmaktadır. Bu gibi yapılarda bina tasarımına başlanırken otopark dikkate alınıp kolonların aks aralık mesafeleri dikkatli bir şekilde belirlenmelidir. Kapalı otopark tasarımlarında genellikle kolon açıklık mesafesini kurtaran ve araçların rahat sığabileceği 820 cm. aks mesafesi ideal bir ölçüdür. İki aksın birbirinden uzaklığı 820 cm. olarak belirlenirse, her iki kolon arasında üç aracın park edebileceği rahat bir otopark alanı yakalanmış olur.
Otopark kat yüksekliği ideal ölçüsü ise minimum 350 cm. dir.